Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

Mindblowing Bug ... 'Η μικρή Τερέζα'

Mindblowing Bug ... 'Η μικρή Τερέζα'

Προσοχή: Όχι για τεντωμένα νεύρα !!!

Έχετε εγκατεστημένο το Excel 2007 (ή ίσως και παλιότερα) της Microsoft???
Κάνατε πολλές πράξεις με αυτό???
Είστε σίγουροι οτι το Excel δέν κάνει λάθη???
Μήπως κάνατε κάποιους από τους παρακάτω πολλαπλασιασμούς???

850*77.1
5.1*12850
10.2*6425
20.4*3212.5
40.8*1606.25
77.1*850
154.2*425
212.5*308.4
308.4*212.5
425*154.2

Θα μου πείτε: Και πού θές να θυμάμαι? Ε, και επειδή φυσικό είναι να μήν θυμάστε, και ανθρώπινο, έχρεται τώρα η νέα 'Υπηρεσία Αποφυγής Αυτοκτονιών' του 'σεμνού και ταπεινού' αυτού Blog να σας προειδοποιήσει απλόχερα (και είπαμε, πάνω από όλα δωρεάν) :
Μήν τινάξετε τα μυαλά σας στον αέρα άν δέν σας βγαίνει ο Ισολογισμός της χρονιάς !!!! Ξανακάντε τις πράξεις με άλλο Excel ή σε άλλο υπολογιστή ή διαβάστε μέχρι τέλους... θα καταλάβετε οτι δέν φταίτε εσείς! Και, πάνω από όλα κατεβάστε το προτεινόμενο από την Microsoft HotFix , αφού διαβάσετε φυσικά τις οδηγίες ... Καλύτερα να 'βαρύνει' λίγο ο Υπολογιστής σας παρά να σαλτάρετε από τις πράξεις... :-)

Και επειδή μπορεί και να έχουν αρρωστήσει ήδη μερικοί Λογιστές και Ελεγκτές και Οικονομικοί Διευθυντές σε διάφορες Εταιρίες και Οργανισμούς και λοιπά που εμπιστεύονται τυφλά διάφορα προγράμματα όπως το Excel της Microsoft και όλα τα άλλα λογιστικά προγράμματα (δέν το εννοώ μόνο για το Excel, αλλά γενικά), τα οποία είναι και αυτά φτιαγμένα από ανθρώπους σάν όλους μας, που ως γνωστόν οι άνθρωποι κάνουν και λάθη, και για να μήν μας αυτοκτονήσει κανένας καημένος λογιστής σε κανένα λογιστήριο (τώρα Εταιρίας θα είναι? στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους? δέν ξέρω... κρίμα είναι...) έρχεται ακόμα ένα μικρό και αθώο 'buggάκι' να προστεθεί στα ούκ ολίγα που αυτή η συμπαθής εταιρία μας έχει συνηθίσει να μας χαρίζει απλόχερα, κάνοντάς μας την ζωή πιό εύκολη :

(* Τα παρακάτω Links με χρονική σειρά παρακαλώ, για να καταλάβετε τί έχει παιχτεί:)

Κάποιος έκανε μιά πράξη!!!! Απλό πολλαπλασιασμό!
850 x 77.1 με το Excel 2007!!!
Και είδε κάτι περίεργο! : οτι βγαίνει 100.000!!!
Μόλις το δημοσίευσε στις 22 Σεπτεμβρίου 2007 σαν ερώτηση (για να μήν τρελλαθεί και ο ίδιος), ένας Microsoft MVP του απάντησε πολύ πετυχημένα: Confirmed! best wishes -- Bernard Liengme Excel MVP. Δηλαδή το επιβεβαιώνω - Καλή τύχη!
Καλό! Σαν να του λέει : Πού να ξερες φίλε τί βρήκες... Και επειδή πάντα σε αυτά τα forum πραγματικά οι υπεύθυνοι θέλουν να βοηθήσουν και αυτοί... για του λόγου το αληθές:


Molham Serry
View profile
(64 users) 9:20 pm
Newsgroups: microsoft.public.excel
From: "Molham Serry" ...@contact.com.eg>
Date: Sat, 22 Sep 2007 21:20:33 +0200
Local: Sat, Sep 22 2007 9:20 pm
Subject: Bug in Excel 2007
Simply when you try to multiply 850 by 77.1 excel display the result to be
100000 !!!


http://groups.google.com/group/microsoft.public.excel/browse_thread/thread/2bcad1a1a4861879/2f8806d5400dfe22?hl=en&lnk=st&q=excel+2007+bug+100000+molham+serry&rnum=29#2f8806d5400dfe22
Ξεκίνησε ολόκληρο forum και άρχισε να λέει ο καθένας το κοντό του και το μακρύ του, (μετά κάποιοι μου λένε να ανοίξω τα σχόλια στο Blog μου, μπαααα....) πάντα όμως σε σοβαρό ύφος και σχετικά με το αρχικό post :
http://groups.google.com/group/microsoft.public.excel/browse_thread/thread/2bcad1a1a4861879?hl=en&tvc=2&q=excel+2007+bug+100000+molham+serry
Πετάχτηκε και μιά εταιρία να εξηγήσει το περίεργο της υπόθεσης:
http://www.joelonsoftware.com/items/2007/09/26b.html
με αποτέλεσμα προφανώς τα παραπάνω να οδηγήσουν την Microsoft να βγάλει στις 9 του Οκτωβρίου ένα HotFix για το Excel μόλις 30 και βάλε MBytes στο :

http://support.microsoft.com/kb/943075
για να διορθωθεί αυτή η μικρή αδυναμία του νέου της προϊόντος. Εντάξει δέν πιστεύω κανένας να πεί οτι το έκανε και επίτηδες? Ούτε οτι πρέπει να απολυθούν καμμιά 500 ριά άτομα για ένα bug... Ίσα ίσα! Φυσικά και κάποιοι πέσαν να την φάνε την προαναφερθείσα Εταιρία μέχρι που έβγαλαν και Add In για το Word που κάνει τις πράξεις που δέν κάνει σωστά το Excel !!! Τί άλλο θα ακούσουμε?

Και επειδή το 'bug' αυτό πάει πολύ βαθιά σε χωράφια όπως τα Στάνταρτς της IEEE (δηλαδή της Ένωσης Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ανά τον κόσμο) και το πώς έχουν φτιαχτεί οι σημερινοί υπολογιστές και βαθειά βαθειά σε γλώσσες προγραμματισμού και assembly και άλλα τέτοια μακριά από μάς που λένε..., (ενδεικτικά:

IEEE Standard for Binary Floating-Point Arithmetic (IEEE 754), όπως μας πληροφορεί το επίσης δωρεάν WikiPedia:
The IEEE Standard for Binary Floating-Point Arithmetic (IEEE 754) is the most widely-used standard for floating-point computation, and is followed by many CPU and FPU implementations. The standard defines formats for representing floating-point numbers (including negative zero and denormal numbers) and special values (infinities and NaNs) together with a set of floating-point operations that operate on these values. It also specifies four rounding modes and five exceptions (including when the exceptions occur, and what happens when they do occur).

στο : http://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_floating-point_standard, και επειδή φτάνει και παραπέρα μέχρι τον τρόπο που κάνουν οι υπολογιστές τις προσθέσεις και τις συγκρίσεις, και έτσι όπως πάει το πράμα άν το συνεχίσουμε θα εμπλακούν ολόκληρες Σχολές Μαθηματικών που άλλες λένε οτι υπάρχει η τρίτη ρίζα του -27 και είναι το -3 ενώ άλλες επιμένουν οτι τρίτη ρίζα αρνητικών αριθμών δέν ορίζεται (τα σέβη μου και την εκτίμησή μου στην εξαιρετική μας Μαθηματικό την κα. Κασβίκη, από τις καλύτερες στην Θεσσαλονίκη, που παρά τους μισθούς των καθηγητών επέμενε (1989) να διδάσκει σε Δημόσιο Λύκειο), και θα ξεσπάσει κανένας πόλεμος με τις τρίτες ρίζες μου φαίνεται, και με αφορμή το γιατί αυτοί που σχεδίασαν τις πράξεις στους υπολογιστές πήραν το μέρος της μίας σχολής και δέχτηκαν τα πιστεύω της μίας και όχι της άλλης κτλ κτλ , ... και επειδή όπως όλοι πολύ εύκολα καταλαβαίνετε δέν μπορούμε όλοι εμείς οι απλοί άνθρωποι να λύσουμε μόνοι μας τέτοια προβλήματα, και επειδή ούτε πανικό θέλω να δημιουργήσω ούτε φυσικά να με κυνηγάει ολόκληρη Microsoft, αντίθετα να βοηθήσω όπως μπορώ την διάδοση της λύσης που βρέθηκε, ακριβώς για να αποφευχθούν παρατράγουδα, γιαυτό και προτείνω:
Να συγχωρήσουμε αυτόν τον προφανώς ερωτευμένο προγραμματιστή που έκανε ένα λαθάκι ο έρμος όταν προφανώς κάποια καλλίγραμμη συνάδερφος τον ρώτησε άν έχει ελεύθερο χρόνο για έναν καφέ και άρχισαν να τρέμουν τα χέρια του πατώντας προφανώς τυχαία πλήκτρα στο πληκτρολόγιό του, και να κατεβάσουμε (ναί, ναί, ακούστε με...) όλοι μας το HotFix που προτείνει η δημοφιλής Εταιρία στο :
http://support.microsoft.com/kb/943075
να ακούσουμε δυνατά τον φοβερό αμανέ : 'Tamally Maak' του Amr Diab από την Συλλογή : Buddha Bar III: Dream (Disc 1) ή από το ίδιο τον δίσκο, το ξέρετε... το εισαγωγικό τραγουδάκι της εκπομπής: Όλα του Θέμου Αναστασιάδη! , και μετά το 'Sunset Cafe (Break Οf Dawn Re-mix)' από τον Matt Finish από την συλλογή: Chill Out In Ibiza 4 - Dawn to Dusk (Disc 1), έτσι για να χαλαρώσουμε και λίγο, πρίν... κατέβουμε όλοι μαζί στην σημερινή πορεία για το Ασφαλιστικό που είναι μιά καλή ευκαιρία να κάνουμε βολτίτσα στο κέντρο της Αθήνας, ειδικά άν δέν μας τα χαλάσει και ο καιρός. Τώρα θα μου πείτε: Και οι κάμερες της Αστυνομίας που θα καταγράφουν??? Μα πώς κάνετε έτσι και εσείς μωρε? Τι νομίζουν αυτοί που τις έβαλαν οτι θα καταγράψουν ??? Χιλιάδες εξαγριωμένους χρήστες του Excel που κατέβηκαν στην πορεία για χαλαρωτική βολτίτσα εκτόνωσης για να μήν σαλτάρουν !!! Αυτό θα καταγράψουν !!! Τί νομίζουν οτι θα καταγράψουν δηλαδή με τις κάμερες? Τον Πάσσαρη? Ε, μα...

Επίσης άκουσα μιά πάρα πολύ πρωτότυπη ιδέα για εγκατάσταση και άλλων καμερών ασφαλείας ακόμα και σε παιδικούς σταθμούς!!! Ιδέα του κ.Δημάρχου από οτι άκουσα... Για λόγους ασφαλείας! Μάλιστα! Καλά πάμε... Άμα υποψιάζονται και τα νήπια, είμαστε στον σωστό και ίσιο δρόμο!!! Ή μήπως θα είναι για την ασφάλεια των βρεφονηπίων? Και άν κινδυνεύουν τα νήπια από κάποιον επίδοξο Ηρώδη, μέρες που έρχονται, τί θα του κάνει η κάμερα? Ντα ντα? Ή μήπως σκέφτονται οτι θα έχουμε έναν υπάλληλο βρεφονηπιοκόμο να κοιτάει τις κάμερες και να τρέξει εκεί που θα χρειαστεί? Και επίσης έμαθα οτι πήγε κάποια εξαιρετική βουλευτής που είχε και προεδρικές βλέψεις στο κόμμα της ίσως, και που βάζει πολύ μέικ απ και είπε οτι υπάρχει μεγάλη εγκληματικότητα εκεί στα Εξάρχεια και στο κέντρο γενικότερα και έβγαλε ο κ. Σανιδάς (πάλι αυτός) απόφαση για ακόμα περισσότερη αστυνόμευση... (τί πρωτότυπο!!!) και 24ωρες περιπολίες και αρχίδια καπλαμά. Δέν περίμενα και τίποτα άλλο. Αυτός εκεί έχει κολλήσει! Μάλιστα... Και γιατί δέν της δίνετε έναν φρουρό της κυρίας αφού φοβάται τόσο πολύ?? Κάτι παραπάνω θα ξέρει ο κ. Σανιδάς για να βγάλει τέτοια σοφή απόφαση!!! Και προφανώς και ο ίδιος θα έχει φοβηθεί το μάτι του με τα αίσχη που γίνονται εκεί στα Εξάρχεια και στην φοβερή και τρομερή πλατεία... Εξαρχείων! Πάντως μιά μέρα που είχα πάει με κάτι παιδιά για μερικές μπυρίτσες, και επειδή ήμουν πάρα πολύ περίεργος να δώ επιτέλους και από κοντά αυτήν την θρυλική πλατεία με τα ίδια μου τα μάτια, και να δώ από κοντά αυτά τα άπειρα αίσχη που άκουγα επί χρόνια στα δελτία ειδήσεων οτι γίνονται σε αυτήν την 3x2 πλατειούλα, καταλαβαίνετε πόσο απογοητεύτηκα όταν το μόνο που έγινε όλο το βράδυ ήταν να σπάσει ένα μπουκάλι μπύρας από έναν μεθυσμένο και αυτό καταλάθος, γιατί ο τύπος ήταν ερωτοχτυπημένος κτλ. (τον παράτησε η άλλη, καταλαβαίνετε... βλέπετε? πάλι γυναίκα βρίσκεται από πίσω!) . Και ενδεικτικό του κλίματος στην πλατεία ήταν το γεγονός οτι ένας μαγαζάτορας μόλις τον είδε οτι τού πεσε η μπύρα του του καημένου και επειδή τον είδε οτι είναι ικανός να γκρεμίσει κυβέρνηση είπε να του κεράσει μιά καινούργια και παγωμένη, επειδή έτσι του αρέσει. Πώ πώ... Αυτή η πλατεία ρε παιδί μου!! Σκέτο άντρο εγκληματιών! Έλεος. Αλλά τί λέω? Μήπως έχει πάει ποτέ εκεί ο κ. Σανιδάς να δεί αυτοπροσώπως τα 'Αίσχη' και τα Έκτροπα' που γίνονται εκεί? Είχε βέβαια κατσαριδούλες στον δρόμο, εκεί κοντά στους κάδους... Ε, μετά πώς να μήν καεί και κανένας κάδος? Μπύρα πάς να πιείς και περπατάν δίπλα σου κατσαρίδες και 'κατσαρίδες'...

Αμάν πιά αυτές οι κατσαριδούλες (Bugs) , Έλεος...
Πιάσε ρε μιά το Τέζα να ησυχάσουμε...
Και την αριθμομηχανή με την κορδέλλα (όπως τα παλιά καλά χρόνια).

Φσσσσσσσσσσσσσστ... Πάρ την κάτω...

Υ.Γ.1 - Free Sms by BlogSpot / Google:
Ε, όχι και οτι βλέπω παντού εχθρούς, νομίζω με αδικείτε κ.Α.Π. Αλλά ξέρω οτι το λέτε επειδή δέν γνωρίζετε όλες τις λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά. Δέν σας αδικώ...
Υ.Γ.2 - Free Sms by BlogSpot / Google:
Σκέφτομαι να κατέβω στην πορεία με την παλιά μου ...σφουγγαρίστρα (έτσι και αλλιώς για πέταμα είναι)... Λέτε να με παρεξηγήσουν μερικοί? Καλύτερα να πάρω ένα Ajax και λίγο χαρτί κουζίνας να καθαρίσουμε καμμιά κάμερα, διότι θα έχει πιάσει κρούστα ο φακός και δέν θα βγούμε καλές και καθαρές πόζες. Πώς θα αναγνωρίσουν οι έρμοι εκεί στην Γ.Α.Δ.Α. τις αφεντομουτσουνάρες μας? . Πάντως τα σκέφτομαι τα παιδιά ... Αντί να πάρουν κανένα ρεπό να πάνε να πιούν κανένα καφεδάκι, να κάθονται με τις ώρες να κοιτάνε πρόσωπα και φάτσες διαφόρων? Θα πάθουν και τίποτα από την πολλή παρακολούθηση... Στο τέλος θα ξεχάσουν και τα πρόσωπα των γνωστών και φίλων τους. Θα δούν κανένα γωστό τους, δέν θα θυμούνται από πού τον ξέρουν και θα τους καρφωθεί καμμιά ιδέα οτι κάπου τον έχουν δεί και άρα νά από πού τον ξέρω! Από τις κάμερες... Το φαντάζεστε? Να συλλάβουν και κανένα απλό γνωστό τους που τον έχουν ξανασυναντήσει 1-2 φορές κάπου επειδή κάπου τον έχουν ξαναδεί αλλά δέν θυμούνται από πού? Επικίνδυνα χωράφια...
Και ως γνωστόν εγώ επικίνδυνα πράγματα ποτέ δέν κάνω, ούτε κάν τα σκέφτομαι. Τί λέτε τώρα? Να βρούμε και κανένα μπελά?