Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2007

Παραιτήθηκαν ο Πρόεδρος και τα μέλη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Διαμαρτυρία για τις κάμερες
Παραιτήθηκαν ο πρόεδρος και τα μέλη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών ΔεδομένωνO παραιτηθείς πρόεδρος της Αρχής Δ. Γουργουράκης

Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 19/11/07 19:00
Την παραίτησή τους υπέβαλαν στον πρόεδρο της Βουλής ο προέδρος και τα μέλη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.


Με επιστολές τους στον Πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος της Αρχής Δ.Γουργουράκης, ο αναπληρωτής πρόεδρος, Χ.Παληοκώστας, τα τακτικά μέλη Φ.Δωρής και Ν.Φραγκάκης, καθώς και τα αναπληρωματικά μέλη Γρ.Πάντζιου και Χ.Πολίτης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες και έγιναν δεκτές.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή παραίτησης, παρά την απόφαση της Αρχής που δεν επιτρέπει τη λειτουργία των καμερών παρά μόνο για τη διαχείριση της κυκλοφορίας, στην επέτειο του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου, υπό την εποπτεία εισαγγελέων στη ΓΑΔΑ λειτούργησαν οι κάμερες και λάμβαναν εικόνες από τη συγκέντρωση και την πορεία.
Όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή παραίτησης: «Το γεγονός αυτό διαπιστώθηκε και από τους ελεγκτές της Αρχής που κατόπιν έγγραφης εντολής μετέβησαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής για το σχετικό έλεγχο. Με τον τρόπο όμως αυτοπαραβιάστηκαν ευθέως οι διατάξεις της Αρχής και εκ των πραγμάτων πλήττεται η συνταγματικώς κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της και μειώνεται το κύρος της το οποίο έχω υποχρέωση να υπερασπίζομαι και να προστατεύω.»
Το χρέος αυτό είναι πρόδηλο ότι δεν μπορώ να εκπληρώσω όταν αποδυναμώνονται οι αποφάσεις της, επομένως και δοθέντος ότι δεν υπάρχει άλλος νόμιμος τρόπος αντίδρασης υποβάλλω σε εκδήλωση διαμαρτυρίας την παραίτησή μου».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης δήλωσε ότι έκανε δεκτές τις παραιτήσεις, σημειώνοντας: «Ωστόσο, δεν συμμερίζομαι τους λόγους της παραιτήσεώς τους».
Ο κ. Χατζηγάκης τόνισε: «Οι Ανεξάρτητες Αρχές δεν βρίσκονται υπεράνω του Συντάγματος και των λοιπών συντεταγμένων λειτουργιών του κράτους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Δικαστική» και τάχθηκε υπέρ της γνωμοδότησης Σανιδά, υποστηρίζοντας ότι συμπληρώνει την απόφαση της Αρχής.
«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία άλλωστε δεν έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της Αρχής αλλά την συμπληρώνει, έχει ως σκοπό τον εντοπισμό των δραστών ενδεχόμενων εγκληματικών πράξεων κατά τη διάρκεια δημόσιων συναθροίσεων και ως εκ τούτου την τήρηση της νομιμότητας στο πλαίσιο του κράτους δικαίου.
«Σε κάθε δε περίπτωση, όπως με διαβεβαίωσαν οι εντεταλμένοι για την τήρηση της νομιμότητας Εισαγγελείς, δεν έλαβε χώρα ούτε συλλογή ούτε επεξεργασία οιουδήποτε στοιχείου που εμπεριέχει προσωπικά δεδομένα» επισημαίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Πηγή: in.gr

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=850575

Μάλιστα, τώρα ησυχάσαμε: ... Οι Εισαγγελείς διαβεβαίωσαν τον κ. Υπουργό οτι δέν έγινε ούτε συλλογή ούτε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων... Και άν έγινε δηλαδή θα μας το λέγανε ή θα το μήπως θα το μάθαιναν οι Εισαγγελείς?. Και όλα αυτά τα ακούμε την ώρα που, και ενώ η ίδια η Αρχή είχε απαγορεύσει την χρήση τους, αυτές διαπιστωμένα από τους Ελεγκτές της Αρχής λειτουργούσαν κατά την διάρκεια της πορείας, αλλά όλο αυτό έγινε για να μήν συλλέξουν προσωπικά δεδομένα, αλλά έτσι ... χαβαλές να γίνεται...
Δέν παραβιάζουν οι κάμερες τα συνταγματικά κατωχυρωμένα και προστατευμένα από το ίδιο το Σύνταγμα προσωπικά μας δεδομένα, όχι προς θεού, πώς σας πέρασε από το μυαλό τέτοιο πράμα... Και το ακούσαμε και αυτό: οτι η γνωμοδότηση του κ.Σανιδά συμπληρώνει την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Έλεος.
Τί ωραία... Έχουμε προοδέυσει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια...
Το καλύτερο πάλι το διάβασα στου Πιτσιρίκου το Blog, στο άρθρο : Κάμερες παντού.
Δέν τραβάω και εγώ μιά παραίτηση? Αλλά από πού???