Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΔΝΤ: Απορρυθμίστε την αγορά εργασίας

Έντυπη Έκδοση 

ΔΝΤ: Απορρυθμίστε την αγορά εργασίας
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=12/02/2011&id=250612
Μαθήματα σκληρής λιτότητας και περαιτέρω μείωσης των μισθών έδωσε ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα, Bob Traa.
Ο εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού, ο οποίος επέλεξε το ακριβότερο σημείο της πόλης (στον πεζόδρομο της Δ. Αρεοπαγίτου) για να στήσει το «στρατηγείο» του, συστήνει στην Ελλάδα αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, ενώ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά των εγχώριων ΔΕΚΟ αλλά και της κρατικής γραφειοκρατίας.
Ο Ολλανδός τεχνοκράτης, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσαν η Τράπεζα της Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πρότεινε να προχωρήσει η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και να μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί (wage moderation ήταν ο πολιτικά ορθός όρος που χρησιμοποίησε).
Και τούτο γιατί, όπως υποστήριξε, στην ελληνική οικονομία οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Στόχος, όπως είπε, είναι να μειωθεί η εσωτερική ζήτηση και για να επιτευχθεί τούτο χρειάζονται επώδυνες αλλαγές.
Ιδιαίτερα στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στις ΔΕΚΟ, όπου σύμφωνα με τον κ. Traa παρατηρείται υπερσυσσώρευση εργαζομένων και χαμηλή ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών. Συνέστησε να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων θα έπρεπε να μειωθεί από τις 570 σελίδες που είναι σήμερα, σε 20...
Ο ίδιος συνέστησε στην κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διαφθοράς, προκειμένου να επιστρέψει η οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι η χώρα θα πρέπει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και κάλεσε την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας και στο ασφαλιστικό.
Χαρακτήρισε μάλιστα «επίτευγμα» τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν γίνει στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την αναμόρφωση των ΔΕΚΟ.
* Στο ίδιο συνέδριο, ο διοικητής της τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι μεταρρυθμίσεις και πολιτικές σταθεροποίησης, όπως αυτές που εφαρμόζει η χώρα, χρειάζονται τη συναίνεση της κοινωνίας για να προχωρήσουν με επιτυχία.
Οπως είπε χαρακτηριστικά, με δεδομένο ότι οι πολιτικές αυτές έχουν οδηγήσει μέχρι στιγμής σε μείωση των εισοδημάτων και αύξηση της ανεργίας, θα πρέπει οι αλλαγές που προωθούνται να δημιουργούν την αίσθηση στον κόσμο «ότι οι θυσίες στις οποίες υποβάλλεται πιάνουν τόπο».
Αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στην Ευρώπη επισήμανε ότι «η διαδικασία οικονομικής σύγκλισης στην Ευρώπη δεν αποτελεί ούτε αναπόδραστη αλλά ούτε και αυτόματη διαδικασία».

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=12/02/2011&id=250612